HÖG TID ATT BOKA HÖSTENS FÅRKLIPPNING!!!

RING ELLER MAILA REDAN IDAG!

Schemat blir fullt fort. Passa på att boka redan nu så du är säker på att fåren blir klippta även i höst!

 

Under hösten 2008 har jag åkt runt med två proffessionella fårklippare som lärling.

Jag utvecklas hela tiden jag har en kapacitet på ca 70 får per dag beroende på ras och storlek. Även ägare till större besättningar är välkomna att höra av sig, så hittar vi en lösning tillsammans. Jag utgår från Styra Brunnsgård, mellan Skänninge och Motala.

 

 

 

Klippningen

Inför fårklippningen

Här har jag samlat lite tips och råd till dig som är fårägare och som snart behöver klippa dina får.

Tanken med detta här att förenkla klippningen både för dig och för oss som klipper och – i slutänden

– skapa så lite stress och negativ påverkan som möjligt för fåren. 

 

 

När ska du klippa dina får?

Fåren klipps normalt vid två gånger per år, på hösten i augusti till november och på våren från januari till maj.

  

 

Höstklippning

På hösten är ullen som bäst. Fåren har hunnit återhämta sig efter lamningen och de har gått ute i olika väder som är bra för ullen. Försök klippa fåren före installning och baggsläpp. Då är ullen ren, skräpfri och inte så ihopfiltad, vilket är bra om man vill använda den till handarbete eller sälja den vidare.

 

Enligt Scans undersökningar av 200 lamm- och fårskinn från många besättningar efter en dags höstslakt visade det sig att ca. 90% hade lilla pälslusen. Ett underskattat problem då dessa knappt är synliga för blotta ögat om man inte verkligen bläddrar i ullen och tittar grundligt. När man klippt bort ullen blir det plötsligt en tuffare miljö för hudparasiterna  och om man samtidigt häller på ett så kallat "pour on" preparat på ryggen som sprider sig med hudfettet blir behandlingen komplett. Använd dessa preparat endast vid behov.

 

Höstklippning leder till bättre hygien, bättre tillväxt och välmående, glada djur! 

 

 

Vårklippning innan lamning

Vårklippningen bör ske 6 – 8 veckor innan lamning. Det finns flera anledningar:

 

 •  När en tacka blivit klippt äter hon mer, för att hon omsätter mer energi för att inte frysa. Då gynnas också fostertillväxten. En förutsättning är givetvis att hon har tillräckligt med bra foder.

 

 • När en tacka är klippt är det lättare att bedöma hullet. Vilket gör att man kan anpassa maten lättare.

 

 •  Lammen hittar lättare till juvret utan hindrande smutsig ull. Det betyder att lammen kan dia ett rent juver, något som kan vara helt livsavgörande för det lilla lammet.

 

Avlusa också vid behov. 

 

 

Vårklippning efter lamning

Det är inte så bra att vänta med klippningen till efter lamningen. Tackan och lammet blir uppstressade av att skiljas åt och det försvårar hanteringen. Tackorna har också nedsatt kondition efter dräktighet och digivning. Tackan prioriterar sitt lamm före allt annat, vilket betyder att hull och ull eftersätts. Det innebär i sin tur att vårullen dröjer och att vinterullen ligger kvar som ett vaddtäcke närmast huden.

 

Det här gör tackan svårklippt. Alla runda former är borta, ryggrad och kotor hakar i, ena stunden klipper man under täcket, då klippskador lätt uppstår. Nästa gång ligger man någon centimeter över. Resultatet blir inte bra. Det är inte bara en estetisk fråga, risken för klippskador är stor och i värsta fall blir det insektsangrepp som följd (vanlig trätjära eller blåspray i ev. sår håller flugor och insekter borta). För mig som klippare innebär det att klipptiden förlängs drastiskt, den kan bli upp till fyra eller fem gånger längre än normalt. Saxen kan bli överhettad, vilket är obehagligt både för djuret och mig.

 

 

Innan fåren ska klippas

Ta in fåren i god tid före klippningen, dina får kan behöva ibland upp till 5-6 dagar för att torka, beroende på väderlek, ulltyp, och utrymmets ventilation. Då hinner de bli torra och lugna ner sig. Blöta får vill vi inte klippa då det inte är bra för vare sig klippare, sax eller ull.

 

Fåren bör vara utan mat i minst 12 timmar och max 18 timmar före klippningen. Ströa ej heller det sista dygnet innan klippningen. Fåren bör dessutom vara utan vatten i minst 6 timmar och max 12 timmar före klippningen. Variationerna i tid beror på säsong. Kortare tid för tackor i sen dräktighet och längre för icke/tidig dräktighet, avelsbaggar och slaktdjur. För er med stora besättningar tänk på att ta hänsyn till de djur som klipps sist den dagen. Överskrid ej maxtiderna. Får med välfylld mage och/eller med foster kan få problem med andningen, då en stor buk pressar upp i bröstkorgen när de sitter, vilket är den position som oftast används vid klippning. Det innebär att deras förmåga att andas nedsätts väsentligt. Ett får med andningssvårigheter får även lätt panik och kan försvåra klippningen för alla. Ett fastande får är av naturen något spakare, vilket underlättar arbetet, inte minst om fåret ligger i en viktklass betydligt över klipparens. Sen blir ju både ullen och klipplatsen trevligare utan träck.

 

 

 

 

Praktiska tips

 

Du bör se till att ni är tillräckligt många för att hjälpa till med djuren under klippningen. När fåret väl är på plats för klippning gäller vissa enkla regler.

 

 • Fåret ska placeras så nära klipparen som möjligt. Ju kortare förflyttningen är till klipplatsen, desto mindre stress för fåret, samtidigt som arbetet för de som tar fram djuren blir mindre.
 • Ullen bör tas bort från klippplatsen efter varje klippt får. Om ni tar den tidigare är skaderisken stor både för tackan och dig. Om man har mycket ull precis där man står blir det svårt med balans att hålla tackan på ett bra sätt.

 

Klipplatsen

Klipplatsen ska vara ljus, dragfri och försedd med ett fast underlag. En fri och jämn ej lutande yta på 2,5 meter * 2,5 meter räcker bra för att kunna klippa fåren. Underlaget får gärna vara vanlig betong. På ströbädd och lutande ytor måste denna förstärkas med en stadigare skiva. Gärna OSB-skiva. Det är viktigt att ytan där fåret sitter är sträv, annars kan fåren glida från klipparen eller där fåret tror sig ha möjligheter att komma upp och då försöker smita. Vid beröring med en ströbädd eller om klövarna får kontakt med en vägg eller grind, vaknar också djurets flyktinstinkter.

 

 

 

För montering av klippmaskinen önskar jag en takhöjd på åtminstone 2,5 meter, samt jordad el som är säkrad för minst 10 ampere. Verkar det svårt? Finns det eventuellt andra alternativa utrymmen och finns det lösa grindar tillgängliga finner vi en lösning tillsammans.  Ett problem är bara ett problem tills någon löst det…

 

 

Ullen – slänga eller sälja?

Vid klippning sorterar jag bort den smutsiga bukullen för att få kvar med den ofta värdefulla fällullen. Jag rekommenderar att ni kollar upp vilka möjligheter ni har för att ta vara på ullen då det ofta glöms bort.

Om ni bestämmer er för att ta vara på ullen ska ni tänka på att det kommer att ta en hel del extra tid, en tid som kan betala sig i slutändan. När du gör en bedömning kan det därför vara klokt att räkna med att det krävs extra personal för den hanteringen. Om det rör sig om få djur kan ni dock göra det mesta arbetet med ullen när fåren redan är klippta.

 

Tänk på att undvika att fukta ner och skräpa ner ullen både innan och efter den är klippt. För fårets generella välbefinnande och ullens kvalitet är det viktigt att fåren har tillgång till de mineraler som de behöver. Sortera ullen efter färger och packa den torra ullen i rena pappsäckar och helst med tidningspapper mellan varje fäll.

 

 

 

Planering av klippningen

Om du inte har så många får som ska klippas, bör du ta en kontakt med mig i god tid så att vi kan kombinera ihop arbetet hos dig med klippning hos andra fårägare i din närhet. Det gäller även för mig att försöka koncentrera och optimera mina insatser både i tid och rent geografiskt. När vi bestämt en dag då jag kommer till dig är det viktigt att de tider vi kommit överens om också står fast.

 

 

10 saker att tänka på innan bokning och klippning

 

 • lämna dina telefonnummer.
 • tala om antal djur och ras/er. 
 • När är fåren klippta senast.
 • När är beräknad första lammning (om det är inför våren).
 • Uppge en vägbeskrivning eller GPS-kordinat.
 • Fåren måste vara torra när ni tar fram dem till mig. 
 • Fåren bör fastas rekommenderad tid.
 • Klipplatsen ska minst vara 2,5 * 2,5 meter till yta och 2,5 meter i takhöjd.
 • Betonggolv eller en fullstor sträv masonit/osb-skiva med stabilt och jämnt ej lutande underlag behövs vid klipplatsen.
 • En jordad elkontakt med minst 10 amp säkring och bra ljus behövs till klipplatsen

 

Kontakta mig gärna vid frågor och för mer information!

 

Susanne Pripp

mobil: 0707540009

 

 

OBS! NY adress!

Susannes Bonnaservice

Styra Brunnsgård 152

59194 Motala

 

info@susannesbonnaservice.se

 

 

 

 

Tack till Uhlås fårservice för idéer till texten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susannes bonnaservice

-när du vill ha lugna och harmoniska djur.

 

 

 

 

 

 

Kontakt: 

 

Susanne Pripp

mobil: 0707540009

 

 

OBS! NY adress!

Susannes Bonnaservice

Styra Brunnsgård 152

59194 Motala

 

info@susannesbonnaservice.se